Štartujú premiérové Európske hry v Baku aj s rekordnou výpravou SR

11.06.2015 Celý región

Bratislava 11. júna (TASR) - Už v piatok odštartujú premiérové Európske hry. Podujatie, na ktorom sa zúčastní vyše 6000 športovcov z 50 krajín starého kontinentu, sa uskutoční v azerbajdžanskom Baku a potrvá do 28. júna. Slovensko vysiela rekordnú výpravu a verí, že 170 športovci prinesú späť do rodnej krajiny aj niekoľko medailí.

O usporiadaní kontinentálnych olympijských hier sa rozhodlo na 41. valnom zhromaždení Európskeho olympijského výboru 8. decembra 2012 v Ríme. Na hlasovaní o vzniku hier i prideleniu prvých Azerbajdžanu sa zúčastnilo 48 členských krajín, pričom 38 hlasovalo za, osem proti a dvaja sa zdržali. Arménsko odmietlo účasť. Podujatie sa bude konať každé štyri roky.

"Bol som v Baku už vo februári a mesto na mňa urobilo veľký dojem. Je krásne a organizačne je veľmi dobre pripravené na tieto hry. Mesto je veľmi dobre vybudované. Leží na polostrove v Kaspickom mori. Všade vidieť ropné veže a už to svedčí o bohatstve. Športoviská sú veľmi dobre vybudované a sú vo veľmi dobrom stave. Organizátori sú väčšinou ľudia, ktorí pripravovali olympijské hry v Londýne. Sú to väčšinou Angličania, Austrálčania. Je vidieť, že organizačná činnosť a logistika celých hier je na veľmi vysokej úrovni," povedal šéf slovenskej výpravy Branislav Delej.

V Baku sa rozdá dohromady až 253 medailových kolekcií. Vo väčšine odvetví sa predstaví európska špička, no niektoré budú ochudobnené, ide hlavne o atletiku a plávanie. V "kráľovnej športu", kde má Slovensko medailové ambície, sa uskutoční len súťaž tímov 3. európskej ligy. V plaveckých športoch pôjde o medaily z majstrovstiev Európy juniorov, vo vodnom póle kadetov. V čase, keď Európsky olympijsky výbor rozhodol o I. európskych hrách, už mali federácie atletiky a plávania uzavreté kontrakty na svoje európske šampionáty.

Organizátori pripravili 18 športovísk, z nich 12 trvalých a šesť dočasných. Sedem bolo hotových už v čase kandidatúry, päť neskôr. Dominantou je nový Národný štadión s kapacitou 68.000 divákov pre atletiku a oba ceremoniály. Dedina pre športovcov je situovaná vo štvrti Nizami a tvorí ju 13 budov so 16 rôznymi druhmi apartmánov. Mimo hlavného mesta je len dejisko súťaží v rýchlostnej kanoistiky, ktoré leží v Mingačevire asi 300 km od Baku, kde však bude aj samostatná dedina. Celkové náklady na športoviská sa vyšplhali na osem miliárd eur. Azerbajdžan financoval organizáciu najmä z výnosov za obchod s ropou a zemným plynom.

Vo viacerých športoch pôjde aj o šancu získať miestenky na olympijské hry do Ria 2016. Tú si priamo zaistia víťazi v triatlone, stolnotenisových dvojhrách a v individuálnych streleckých disciplínach. V zápasení a v džude budú EH európskymi šampionátmi.

Slovensko malo pôvodne do Baku vyslať až 179 športovcov, ale v posledných dňoch pred štartom podujatia sa z nominácie ospravedlnili deviati. Najprv zo zdravotných dôvodov plavec Tomáš Púchly, atlétka Monika Weigertová, triatlonistka Ivona Miklošová a volejbalista Martin Sopko ml. Atlétka Michaela Pešková uprednostnila prípravu na juniorské majstrovstvá Európy, ktoré sa uskutočnia krátko po EH v Baku a kde bude mať medailové ambície. Neskôr vypadli ďalší štyria - pre zranenia traja atléti Andrej Bician, Pavol Ženčár a Lucia Slaničková a pre disciplinárny priestupok horská cyklistka Janka Keseg Števková.

Stále však pôjde o historicky najväčšiu výpravu na vrcholnom podujatí. Doteraz viedli olympijské hry v Sydney. Do Austrálie vtedy išiel 112-členný súťažný tím. Na poslednú chvíľu sa zmenil aj zástupca vedúceho slovenskej výpravy, keď Romana Bučeka nahradila Petra Gantnerová.

Počty slovenských športovcov v jednotlivých športoch sú momentálne nasledovné: atletika 43, vodné pólo 26, rýchlostná kanoistika 15, volejbal 13, športová streľba 11, synchronizované plávanie 10, zápasenie 9, plávanie 6, triatlon 4, box 4, cestná cyklistika 4, basketbal 3 na 3 4, stolný tenis 4, džudo 3, šerm 3, horská cyklistika 2, bedminton 2, lukostreľba 2, športová gymnastika 2, bikros 1, karate 1 a taekwondo 1.

Viaceré zdravotné výpadky komplikujú situáciu miešanému družstvu atlétov, ktoré sa bude v Baku usilovať o návrat do II. európskej ligy družstiev. Atlétov malo pôvodne v Baku štartovať až 50 (po 25 mužov i žien), ale v súčasnosti je ich už len 43 (23 + 20). Vypadnutie diskára Ženčára znamená, že Matúš Olej nastúpi ako jediný z atlétov až na dve individuálny disciplíny – na vrh guľou, aj hod diskom. Namiesto Slaničkovej nastúpi na 400 m prekážok Andrea Holleyová. Zmeny nastali aj v obsadení niektorých ďalších atletických disciplín. Podľa nového nahlásenia zo Slovenského atletického zväzu na 100 m pobeží Tomáš Benko, na 200 m Ján Volko, na 400 m Lukáš Privalinec, na 3000 m Juraj Vitko, na 5000 m Jozef Urban a na 400 m prek. Martin Kučera.

Vedenie slovenskej výpravy verí najmä kanoistom a strelcom: "Každý očakáva nejaké medaily. V rýchlostnej kanoistike sa zíde absolútna špička Európy. Aj my posielame špičku a veríme v medailu. Klasicky očakávame cenné kovy aj od našich strelcov, brokárov Bartekovej, Štefečekovej či Vargu. Aj atléti majú vysoké ambície, tam to bude súťaž kolektívov, čiže sa udelí iba jedna medailová súprava po zrátaní všetkých bodov. Ja osobne verím aj Rišovi Vargovi. Dokopy rátam takých päť medailí z toho dve až tri zlaté," dodal pre TASR Delej.


AKTUALIZOVANÝ ZOZNAM 170 SLOVENSKÝCH ŠPORTOVCOV NA EH V BAKU (zdroj: www.olympic.sk):

ATLETIKA – 43 športovcov (23 mužov + 20 žien): Tomáš Benko, Jakub Bottlík, Matúš Bubeník, Denis Danáč, Alexander Jablokov, Martin Koch, Martin Kučera, Marcel Lomnický, Jakub Matúš, Matúš Olej, Dušan Páleník, Jozef Pelikán, Lukáš Privalinec, Jozef Repčík, Marek Šefránek, Roman Turčáni, Jozef Urban, Tomáš Veszelka, Juraj Vitko, Ján Volko, Adam Závacký, Ján Zmoray, Patrik Žeňúch, Katarína Beľová, Katarína Berešová, Alexandra Bezeková, Paula Habovštiaková, Andrea Holleyová, Martina Hrašnová, Anna Mária Hrvolová, Zuzana Karaffová, Lucia Hrivnák Klocová, Lenka Kršáková, Veronika Ľašová, Ľubomíra Maníková, Lucia Mokrášová, Iveta Putalová, Patrícia Slošárová, Silvia Šalgovičová, Alexandra Štuková, Ivona Tomanová, Dana Velďáková, Jana Velďáková.

BASKETBAL 3 NA 3 - 4 (0 + 4): Alexandra Riecka, Alexandra Baburová, Mária Felixová a Zuzana Mračnová

BEDMINTON - 2 (1 + 1): Jarolím Vicen, Jana Čižnárová

BIKROS – BMX – 1 (1+0): Michal Tomčo

BOX - 4 (4 + 0): Viliam Tankó, Michal Zátorský, Matúš Strnisko, Erik Tlkanec.

CESTNÁ CYKLISTIKA - 4 (3 + 1): Erik Baška, Michael Kolář, Luboš Malovec, Tereza Medveďová.

DŽUDO – 3 (3+0): Milan Randl, Matúš Milichovský, Matej Hajas.

HORSKÁ CYKLISTIKA - 2 (2 + 0): František Lami, Michal Lami.

KARATE - 1 (0 + 1): Ingrida Suchánková.

LUKOSTREĽBA - 2 (1 + 1): Boris Baláž, Alexandra Longová.

PLÁVANIE - 6 (3 + 3): Vladimír Štefánik, Peter Ďurišin, Alexander Světlík, Lucia Šimovičová, Lara Babská, Zuzana Pavlikovská.

RÝCHLOSTNÁ KANOISTIKA - 15 (12 + 3): Ľubomír Beňo, Viktor Demin, Peter Gelle, Ľubomír Hagara, Gábor Jakubík, Martin Jankovec, Marek Krajčovič, Matej Michálek, Matej Rusnák, Juraj Tarr, Erik Vlček, Miroslav Zaťko, Ivana Kmeťová, Martina Kohlová, Lucia Mištinová.

STOLNÝ TENIS - 4 (2 + 2): Ľubomír Pištej, Wang Jang, Barbora Balážová, Eva Ódorová.

SYNCHRONIZOVANÉ PLÁVANIE - 10 (0 + 10): Júlia Bacharová, Simona Barutová, Naďa Daabousová, Petra Ďurišová, Miroslava Kratinová, Sophia Lobpreisová, Diana Miskechová, Natália Pivarčiová, Alexandra Ratajová, Rebecca Schererová.

ŠERM - 3 (1 + 2): David Végh, Michala Cellerová, Dagmar Cipárová.

ŠPORTOVÁ GYMNASTIKA - 2 (1 + 1): Slavomír Michňák, Barbora Mokošová.

ŠPORTOVÁ STREĽBA - 11 (6 + 5): Erik Varga, Marian Kovačócy, Hubert Andrzej Olejnik, Juraj Tužinský, Pavol Kopp, Štefan Zemko, Danka Barteková, Zuzana Rehák Štefečeková, Daniela Demjen Pešková, Jana Hyblerová, Andrea Stranovská.

TAEKWONDO – 1 (0 + 1): Terézia Pavková

TRIATLON - 4 (2 + 2): Lukas Šiška, Richard Varga, Romana Gajdošová, Ivana Kuriačková.

VODNÉ PÓLO - 26 (13 + 13): Adam Furman, Andrej Kocák, Adam Mitruk, Matej Čaraj, Michal Rybnikár, Peter Barger, Roman Klampár, Samuel Baran, Tomáš Grivalský, Tomáš Orem, Jaroslav Úradník, Michal Úradník, Andrej Kováčik (družstvo chlapcov), Barbora Baranovičová, Terézia Bergerová, Emma Junasová, Karin Kačková, Beata Kováčiková, Patrícia Krivdová, Janka Kurucová, Ivana Majláthová, Simona Pažická, Nataša Rybanská, Mirka Stankovianska, Kristína Stehlíková, Petra Stručková (družstvo dievčat).

VOLEJBAL - 13 (13 + 0): Juraj Zaťko, Tomáš Kriško, Michal Hruška, Peter Mlynarčík, Štefan Chrtiansky, Marcel Lux, Radoslav Prešinský, Peter Ondrovič, Martin Vydarený, Boris Kempa, Tomáš Halanda, Ľuboš Macko, Daniel Končál.

ZÁPASENIE - 9 (8 + 1): Mykola Bolotňuk, Soslan Gaglojev, Michal Duba, Róbert Ollé, Jozef Jaloviar, Lenka Matejová (voľný štýl), Vojtech Jakus, István Lévai, Richard Rigó (gréckorímsky štýl).
 

Vyberte región